Babka czekoladowa z maślanką

4.49 (180 ocen)

Klasyka w najlepszym wydaniu, bardzo mocno czekoladowa i wilgotna babka, przepyszna.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    100 ml oleju
    10 dag masła
    3 łyżki kakao
    10 dag czekolady gorzkiej
    2 jajka
    25 dag mąki pszennej
    15 dag cukru
    120 gram maślanki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka czekoladowa z maślanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka czekoladowa z maślanką 1. Mleko, olej i masło podgrzać w garnku dodać kakao i mieszając zagotować, wyłączyć gaz i dodać połamaną czekoladę mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady, odstawić do wystudzenia.
  • babka czekoladowa z maślanką 2. Kiedy masa czekoladowa przestygnie dodać do niej cukier i wymieszać, następnie dodać żółtka jajek i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ucierając dodać maślankę, a na koniec ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • 3. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie napełnic ją ciastem.
    Piec w temp. 180st około 1 godziny do suchego patyczka po upieczeniu wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować