Babka czekoladowa baileys - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę oraz granulki kawy rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając na końcu likier i kakao, studzimy.
Śmietanę w temperaturze pokojowej mieszamy trzepaczką z ostudzoną masą czekoladową.
W osobnym naczyniu łączymy mąkę i proszek do pieczenia
Miękkie masło ubijamy z cukrem,olejem oraz ekstraktem waniliowym, a kiedy składniki będą dobrze połączone dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę i po trochu masy czekoladowej.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko kakao.
Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy 45-50 minut ( najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone) w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy polewę.
polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło,czekoladę i likier. Kiedy masa będzie gładka dodajemy cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia.
Masą polewamy wystudzoną babkę
Porady
wszystkie składniki ( w szczególności masło i jaja) muszą mieć temperaturę pokojową
Komentarze