Babeczki z musem z mango i nutą mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki babeczek, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
2.Mus z mango:
Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, wodę, sok z mango i limonki, zmiksować blenderem do postaci musu. Żelatynę zalać małą ilością wodą i pozostawić do napęcznienia. Następnie dodać trochę wody, lekko podgrzać i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Po tym czasie do musu dodać żelatynę, drobno posiekaną miętę i wszystko razem wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia musu.
3.Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, listkiem mięty i posypać posypką.
Komentarze