Dziś zapraszam na przepyszne i bardzo wilgotne babeczki z mango. Do ciasta dodałam gotową pulpę z mango. Bardzo Was zachęcam do spróbowania tego produktu, bo dzięki niemu stworzycie ciasta i desery, w których każdy się zakocha!
45 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na babeczki:
115 g miękkiego masła
200 g cukier
2 duże jajka
210 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
270 g pulpy z mango (puree)
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
Babeczki z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie babeczek z mango:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Do masy dodajemy jajka i miksujemy kilka chwil. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy na niskich obrotach do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec dodajemy pulpę z mango i miksujemy aż otrzymajmy gładkie i jednolite ciasto.
Ciastem napełniamy foremki do pieczenia babeczek/muffinek (3/4 wysokości).
Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Babeczki studzimy na kratce.
Przygotowanie kremu:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone miksujemy kilka chwil i łyżka po łyżce dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy.
Krem przekładamy do szprycy i ozdabiamy nim wierzch babeczek. Całość polewamy pulpą z mango.
Smacznego!
Komentarze