Babeczki z jabłkiem i żurawiną przepis na aż 12 stuk

5 (153 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Babeczki są mięciutkie, wilgotne w środku. Polecam na drugie śniadanie do pracy, do szkoły, na wycieczkę. Do kawy i na deser.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 100 gram mąki owsianej i 100 gram gryczanej ( dowolnej )

    50 gram mąki jaglanej

    50 gram mąki lnianej lub mielonego siemienia

    2 soczyste jabłka
    2 jaja
    garść suszonej żurawiny

    1 łyżka posiekanych orzechów włoskich ( opcjonalnie)

    po 1 łyżeczce proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    3 pełne łyżki miodu

    100 ml oleju rzepakowego

    150 ml mleka roślinnego ( najlepiej owsiane, migdałowe) lub krowiego
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki z jabłkiem i żurawiną przepis na aż 12 stuk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastaw piekarnik an 190 stopni C.
    Suche składniki dodaj do miski. Przemieszaj trzepaczką. Następnie dodaj mleko, miód i olej oraz jaja wymieszaj, następnie dodaj jabłka wraz z sokiem. Wymieszaj. Nakładaj do papilotek. U mnie to wysokie papilotki. Do każdej wlałam 2 i 1/2 łyżki ciasta. Piecz 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować