REKLAMA

Pieczone piersi kaczki z żurawiną i jabłkiem

wyświetlono: 169334 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Pierś z kaczki z jabłkami to zupełna nowość dla moich kubków smakowych.Mięso wychodzi soczyste o bardzo ciekawym i wyrazistym smaku.Przygotowane na słodko zaspokoi i zaskoczy nie jedno wybredne podniebienie.

opublikowany: 13.12.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kaczki ( u mnie wycięta z całej kaczki o wadzę ponad 2 kg)
    2 łyżki całej żurawiny
    1 średnie jabłko
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka oliwy z oliwek ( u mnie z dodatkiem bazylii)
    sól , pieprz
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , nacinamy skórę robiąc na ukos kratkę-przekładamy do miseczki. Oliwę mieszamy z miodem solą i pieprzem-nacieramy mięso. Przykrywamy wierz naczynia folią odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. a najlepiej na całą noc.
  • piersi z kaczki 2. Zamarynowane mięso wyjmujemy , smarujemy jedną łyżką żurawiny, większość kładziemy na środkiem między jednym a drugim płatem piersi.
  • pierś kaczki 3. 1/2 jabłka kroimy w plastry , drugą część w ćwiartki. Plastry układamy na dnie keksówki lub małego naczynia żaroodpornego, na nie kładziemy złożoną w pół pierś. ( w trakcie pieczenia się otworzy )
  • przed pieczeniem 4. Wierzch mięsa smarujemy kolejną łyżka żurawiny , po bokach układamy pokrojone w ćwiartki jabłko
  • po upieczeniu 5. Pieczemy przez 70-75 min w 180 st. z termoobiegiem. grzanie góra- dół.Co jakiś czas podlewamy mięso sosem.
    Po tym czasie wyjmujemy , kroimy w plastry które polewamy wytworzonym sosem , podajemy z upieczonym razem jabłkiem i pieczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Goszka Goszka

Pieczone piersi kaczki

Kaczka na skutek pieczenia w niskiej temperaturze jest miękka, niewysuszona i aromatyczna dzięki pachnącej marynacie.

kategoria: Dania główne opublikowany: 07.02.2015 | wyświetlono: 7710 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Brenia Brenia

Piersi kaczki pieczone z żurawiną

Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo delikatna i soczysta. Pyszne danie na niedzielny obiad.

kategoria: Dania główne opublikowany: 01.10.2012 | wyświetlono: 10493 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE