Pieczone piersi kaczki z żurawiną i jabłkiem

4.41 (193 ocen)

Pierś z kaczki z jabłkami to zupełna nowość dla moich kubków smakowych.Mięso wychodzi soczyste o bardzo ciekawym i wyrazistym smaku.Przygotowane na słodko zaspokoi i zaskoczy nie jedno wybredne podniebienie.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kaczki ( u mnie wycięta z całej kaczki o wadzę ponad 2 kg)
    2 łyżki całej żurawiny
    1 średnie jabłko
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka oliwy z oliwek ( u mnie z dodatkiem bazylii)
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.41 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Pieczone piersi kaczki z żurawiną i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , nacinamy skórę robiąc na ukos kratkę-przekładamy do miseczki. Oliwę mieszamy z miodem solą i pieprzem-nacieramy mięso. Przykrywamy wierz naczynia folią odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. a najlepiej na całą noc.
  • piersi z kaczki 2. Zamarynowane mięso wyjmujemy , smarujemy jedną łyżką żurawiny, większość kładziemy na środkiem między jednym a drugim płatem piersi.
  • pierś kaczki 3. 1/2 jabłka kroimy w plastry , drugą część w ćwiartki. Plastry układamy na dnie keksówki lub małego naczynia żaroodpornego, na nie kładziemy złożoną w pół pierś. ( w trakcie pieczenia się otworzy )
  • przed pieczeniem 4. Wierzch mięsa smarujemy kolejną łyżka żurawiny , po bokach układamy pokrojone w ćwiartki jabłko
  • po upieczeniu 5. Pieczemy przez 70-75 min w 180 st. z termoobiegiem. grzanie góra- dół.Co jakiś czas podlewamy mięso sosem.
    Po tym czasie wyjmujemy , kroimy w plastry które polewamy wytworzonym sosem , podajemy z upieczonym razem jabłkiem i pieczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować