Drożdżowe babeczki z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Spróbujcie ich na drugie śniadanie z kubkiem kakao.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    70 gramów masła
    1 duże jajko
    200 ml mleka
    350 gramów mąki p
    1/3 opakowania świeżych drożdży
    2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
    1/2 szklanki suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe babeczki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku roztapiam masło, dodaję mleko, chwilę studzę.
    Żurawinę zalewam wrzątkiem, namaczam, odcedzam.
    W dużej misce łączę mąkę i cukier waniliowy, wkruszam drożdże. Dodaję jedno jajko, żurawinę i mieszankę mleczną. Wyrabiam ciasto - trwa to około 3 minut. Ciasto przykrywam ściereczką, zostawiam na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 2. Po tym czasie z ciasta odrywam kulki, przekładam je do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Zostawiam na kwadrans.
    Babeczki wkładam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, piekę je 20 minut.

Porady

1. Babeczki możecie podawać jak bułeczki, z dodatkiem konfitury, miodu czy czekoladowego kremu. 2. Możecie też potraktować je jak deser, posypać cukrem pudrem, polukrować, albo oblać czekoladą. 3. Żeby babeczki pozostały miękkie i delikatne, przechowujcie je koniecznie szczelnie zakryte - w pojemniku, albo pod czystą ściereczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować