Babeczki z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Może nie prezentują się jakoś wybitnie, ale są bardzo pyszne i proste w wykonaniu. Synek nazwał je „grzybkami” i zajadał ze smakiem.
Można polać je dowolnie udekorować, polewą, lukrem, posypać cukrem pudrem, ja wierzch posypałam ozdobami cukrowymi (przed pieczeniem). Z przepisu wychodzi 20-24 babeczki.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 10dag masła
    25dag cukru
    2 jajka
    190g jogurtu naturalnego
    5 łyżek mleka
    30dag mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    10dag żurawiny suszonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, następnie jogurt i mleko. Dokładnie wymieszać, powoli dosypują mąkę wymieszaną z sodą. Całość dokładnie wymieszać, pod koniec dodać żurawinę.
    Papilotki papierowe napełnić do wysokości 3/4 ciastem i ułożyć w blaszce do pieczenia muf finek. Można posypać cukrowymi ozdobami.
    Foremkę wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok 25-30 minut do złotego koloru.
    Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, umieścić na kratce kuchennej. Po 5 minutach wyjąć z formy i pozostawić do zupełnego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować