Babeczki sowy

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Uhuuu.... uhuuuu.... słychać gdzies w oddali. To sowy babeczki z ciasteczkami polecają się na deser: w wykonaniu tak proste, że szok, a na pewno spodobają się nie tylko najmłodszym

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 110g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    15g kakao
    40g cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    100ml mleka
    40 ml oleju
    1 jajko

    Dekoracja:
    1 paczka ciastek oreo
    1 opakowanie drażetek M&M’s
    50g czekolady gorzkiej
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki sowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni góra – dół.
    Suche składniki mieszamy w osobnej misce.
    Jajko roztrzepujemy w osobnej misce, mieszamy z olejem i mlekiem.
  • 2. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko tak długo, aż całość wymiesza się na jednolitą masę.
  • 3. Ciasto przelewamy do papilotek wyłożonych w blaszkę do babeczek. Wylewamy ciasto po około łyżce na papilotkę, nie więcej niż do połowy wysokości. Ciasto urośnie, a my będziemy wykrawać wszystko to, co wyjdzie ponad papilotkę.
    Wkładamy blaszkę z babeczkami do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy babeczki i studzimy.
  • 4. rozpuszczamy czekoladę z masłem i studzimy żeby była lekko gęsta.
    Ciasta oreo dzielimy na cześć z kremem i bez kremu. Tą bez kremu dzielimy na pół.
    Z drażetek M&M’s zostawiamy pastylki brązowe i żółte na oczy i dzióbki.
  • 5. Wystygniętym babeczkom wykrawamy czubki, żeby były płaskie, smarujemy czekoladą, przyklejamy ciasta z białym kremem, na nie naklejany brązowe pastylki i pomiędzy wklejamy żółte dzióbki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.36 (215 ocen)

Zdobywca nagrody

babeczki kopce kreta

To może cię zainteresować