Brzechwa pisał „.. jestem sowa płowa, sowa mądra głowa..” Moje babeczki słodkie, czekoladowe sowy mądre pewnie nie są, za to na pewno pyszne! Proste w wykonaniu, wyglądem ucieszą nie tylko dzieci.
60 min
Składniki:
Składniki na 12 czekoladowych babeczek:
◦150 g mąki pszennej tortowej
◦1 łyżeczka proszku do pieczenia
◦25 g kakao
◦110 g miękkiego masła
◦110 g cukru pudru
◦2 duże jajka
◦110 ml mleka
Dodatkowo:
◦ok. 25 ciastek typu markizy z białym kremem (mogą być oreo)
◦200 g czekolady może być mleczna, deserowa lub gorzka
◦cukierki czekoladowe m&m’s
Babeczki słodkie czekoladowe sowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie babeczek:
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, w drugiej ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajemy jajka, jedno po drugim, ciągle miksując wsypujemy stopniowo mąką. Jak już składniki dobrze się połączą wlewamy mleko i jeszcze chwilę miksujemy.
Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę.
Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Wykonanie sówek:
Nożem ścinamy górę babeczek tak, aby były płaskie i równe. Ciastka rozdzielamy na pół starając się aby cały krem pozostał na jednym z ciastek. Ciastka, które są bez kremu przecinamy na pół. Pastylki m&m’s, z których będziemy robić dziubek naszym sowom również przecinamy na pół.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy ją aby przestygła i lekko zgęstniała.
Czekoladą smarujemy babeczki, z ciastek robimy oczy i brwi. Dwie pastylki w tym samym kolorze posmarowane czekoladą przyklejamy tak, aby tworzyły źrenice, a połówka cukierka dziubek.
Komentarze