Babeczki śmietankowe z makiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Bardzo wilgotne w środku, a przy tym chupkie dzięki dużej ilości maku na pewno posmakują każdemu i będą idealne do podania na wielkanocny stół. Babeczki można posypać cukrem pudrem. Ja natomiast uwielbiam ich smak sam w sobie bez żadnych dodatków.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 120g mąki pszennej
    - 150ml kwaśnej śmietany 18%
    - 50g roztopionego masła
    - 50g cukru
    - 50g suchego maku
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/3 sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki śmietankowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki przed rozrobienieniem utrzymujemy w temperaturze pokojowej.
    Jajko roztrzepać i dodać do niego cukier, ekstrakt, śmietane oraz roztopionego masło. Wszystko wymieszać ręczną trzepaczką. Do składników mokrych dodać przesiadek składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę wymieszać do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Na sam koniec dodać mak i dokladnie wymieszać. Masę nakładać do papilotek do 2/3 wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 20-23 minut do suchego patyczka. Babeczki można posypać cukrem pudrem lub polać polewą z białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

3.5 (2 ocen)

Babeczki z makiem

To może cię zainteresować