Babeczki jabłkowo-jaglane z karmelizowanymi owocami i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji musu (możemy też zetrzeć jabłko na tarce).
2.Przygotowujemy ciasto na babeczki: Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni. Zagotowujemy mleko, dodajemy do niego kaszę jaglaną i gotujemy około 15 minut aż kasza wchłonie mleko. Do gorącej kaszy dodajemy masło, miód, cynamon i jajko i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy mus jabłkowy i mieszamy.
3.Ze śliwek usuwamy pestki. Następnie śliwki i gruszkę kroimy w kostkę.
4.Na patelni roztapiamy łyżkę masła i łyżkę miodu i dodajemy pokrojone w kostkę śliwki i gruszkę i podsmażamy około 3 minut. Na koniec dodajemy 6 łyżek płatków owsianych, oprószamy cynamonem i delikatnie mieszamy.
5.Foremki na babeczki napełniamy ciastem, a na wierzchu układamy owoce z płatkami w miodzie.
6.Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut.
Komentarze