Ciastka bakaliowe z płatkami owsianymi

4.41 (164 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciastka bakaliowe. Idealne na zdrową przekąskę.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na około 30 sztuk;
    100g masła
    1 szklanka (250ml) mąki z pełnego przemiału (najlepsza jest orkiszowa)
    2 szklanki płatków owsianych
    1 jajo
    3 duże łyżki miodu
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1,5 szklanki dowolnych bakalii (ja dodaję siemię lniane, słonecznik, rodzynki, daktyle, orzechy włoskie)
    skórka otarta z połowy pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.41 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka bakaliowe z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło oraz jajko wyjąć z lodówki (muszą mieć temperaturę pokojową).
    Orzechy oraz daktyle lekko przesiekać . Pomarańczę wyszorować, sparzyć skórkę.
  • 2. Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, wszystkie bakalie oraz sodę. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Następnie włożyć masło, jajko, miód oraz skórkę otartą z połowy pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszać, do połączenia składników.
  • 4. Blachę wyłożyć pergaminem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze i lekko spłaszczyć. Piec w temp. 180C około 15 minut (aż się zarumienią).

Porady

Do ciastek można dodać dowolnych, ulubionych bakalii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować