baba ponczowa

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

do ponczu można wykorzystać także wiśniówkę, a lukier przygotować z cukru pudru i soku z cytryny.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - mleko: 150 mililitrów
    - drożdże: 30 gramów
    - cukier: 40 gramów
    - masło: 50 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtka: 2 sztuki
    - smażona skórka pomarańczowa: 2 łyżki
    - poncz: 1 sztuka
    - cukier: 50 gramów
    - woda: 120 mililitrów
    - rum: 70 mililitrów
    - sok z cytryny (jeden owoc): 0.5 sztuki
    - lukier (opakowanie): 2 sztuki
    - kwiatki z opłatków do dekoracji: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baba ponczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 100 g mąki i połowę
    podgrzanego mleka. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Masło
    utrzyj z żółtkami i pozostałym cukrem. Wlej rozczyn i ucieraj,
    dodając mąkę i pozostałe mleko. Dodaj pianę z białek i skórkę
    pomarańczową. Formę wysmaruj masłem. Oprósz mąką,
    przełóż ciasto, odstaw na ok. 40 minut. Piecz przez godzinę
    w temperaturze 180 stopni. Przestudź, wyjmij. Ponakłuwaj wykałaczką. Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy
    ostygnie, wlej rum, wymieszaj. Nasącz babkę. Wystudzoną polukruj i udekoruj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować