Bardzo wilgotna babka drożdżowa, solidnie nasączona w środku. Pachnąca wanilią i rumem, polecam przepis.
50 min
Składniki:
Składniki:
25 dag mąki tortowej
4 dag cukru
1/8 l ciepłego mleka
2 jajka
5 dag masła
Sól do smaku
2 dag świeżych drożdży
1 dag skórki pomarańczowej + do dekoracji oraz rodzynki
1 cukier waniliowy
Tłuszcz do formy + mąka do posypania formy
Poncz:
1/6 l wody
10 dag cukru
1 łyżka rumu
2 łyżki soku z cytryny
Lukier pomadkowy:
10 dag cukru pudru
1 łyżka wody + 1 łyżka soku z cytryny
Babka ponczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę przesiać do miski ze szczyptą soli, zrobić dołek. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, wlać do mąki w dołek. Odstawić na 10 minut, by drożdże wyrosły. Następnie dodać żółtka, wymieszać ciasto łyżką. Masło stopić, przestudzić, dodać do ciasta wraz z cukrem waniliowym, wymieszać do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta wraz ze skórką pomarańczową, wymieszać ręką całość by ciasto było lśniące i zawierało dużo pęcherzyków. Formę natłuścić, posypać mąką, wyłożyć ciasto do ½ wysokości formy. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Poncz- wodę zagotować z cukrem, przestudzić, dodać sok z cytryny i rum, wymieszać.
Upieczoną babkę nakłóć - ja użyłam drewnianej szpilki, nasączyć ponczem.
Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny – polać babkę, udekorować dowolnie.
Komentarze