Babka ponczowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo wilgotna babka drożdżowa, solidnie nasączona w środku. Pachnąca wanilią i rumem, polecam przepis.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    25 dag mąki tortowej
    4 dag cukru
    1/8 l ciepłego mleka
    2 jajka
    5 dag masła
    Sól do smaku
    2 dag świeżych drożdży
    1 dag skórki pomarańczowej + do dekoracji oraz rodzynki
    1 cukier waniliowy
    Tłuszcz do formy + mąka do posypania formy
    Poncz:
    1/6 l wody
    10 dag cukru
    1 łyżka rumu
    2 łyżki soku z cytryny
    Lukier pomadkowy:
    10 dag cukru pudru
    1 łyżka wody + 1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka ponczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę przesiać do miski ze szczyptą soli, zrobić dołek. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, wlać do mąki w dołek. Odstawić na 10 minut, by drożdże wyrosły. Następnie dodać żółtka, wymieszać ciasto łyżką. Masło stopić, przestudzić, dodać do ciasta wraz z cukrem waniliowym, wymieszać do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta wraz ze skórką pomarańczową, wymieszać ręką całość by ciasto było lśniące i zawierało dużo pęcherzyków. Formę natłuścić, posypać mąką, wyłożyć ciasto do ½ wysokości formy. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
    Poncz- wodę zagotować z cukrem, przestudzić, dodać sok z cytryny i rum, wymieszać.
    Upieczoną babkę nakłóć - ja użyłam drewnianej szpilki, nasączyć ponczem.
    Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny – polać babkę, udekorować dowolnie.

Porady

1 do lukru pomadkowego można też dodać rum

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować