Ali Baba

0 (0 ocen)

Chałwa jak wiadomo jest słodka, ale sezam uprażony i zmiksowany ma słonawy zapach i smak, do tego gorzka polewa równoważy całość i tort smakuje wyśmienicie:)

Składniki:

  • Ciasto:
    4 duże lub 5 małych jaj

    3/4 szklanki mąki pszennej

    1 kopiata łyżka kakao

    1 szklanka cukru

    3 łyżki oleju

    1/2 szklanki sezamu

    1 łyżka octu

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1 1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej ( kopiate)
    250 g chałwy waniliowej
    250 g masła
    2 żółtka

    Polewa:
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    100 ml śmietany kremówki

    Dodatkowo
    okrągłe biszkopty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Ali baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Sezam prażę na suchej patelni ciągle mieszając na jasno brązowy kolor- studzę i miksuje przez kilka minut.


    Nie będzie tak sypki jak mąka, chodzi tylko o to żeby go rozdrobnić, a im dłużej będziemy miksować tym bardzie zrobi się zbity.
    Oddzielam białka od żółtek.
    Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie dodaje cukier i miksuje do jego rozpuszczenia.
    Potem kolejno dodaje żółtka i dalej mieszam już ręcznie i postępuje tak jak przy biszkopcie.
    Delikatnie dodaje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na końcu sezam i ocet.


    Przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.
    Piecze się w temperaturze 175 st C przez 30 - 35 minut - do suchego patyczka.
    Wyciągam z piekarnika i studzę.
    Całkowicie zimny kroimy na blaty
    Od dodania żółtek postępujemy z ciastem bardzo delikatnie bo białka opadną i ciasto nie urośnie!



    Masa:
    Odlewam 1/2 szklanki mleka i rozprowadzam w nim mąkę ziemniaczaną.
    Resztą zagotowuje razem z cukrem.
    Do gorącego mleka wlewam mieszaniną z mąką, ciągle mieszając ponownie zagotowuje,
    Gdy budyń zgęstnieje i sie zagotuje wyłączam gaz i dodaje rozbełtane żółtka- bardzo dokładnie mieszam i zostawiam do wystudzenia.

    Masło miksuje na puszysto, dodaje po łyżce zimnego budyniu rozkruszoną chałwę- masę dokładnie łączę.
    Masą smaruje oba blaty i boki tortu.
    Na górę układam biszkopty nasączone - u mnie mocną esencją herbacianą, ale pysznie komponuje sie z ponczem z rumem, na biszkopty polewa.

Porady

Sezam nie będzie tak sypki jak mąka, chodzi tylko o to żeby go rozdrobnić, a im dłużej będziemy miksować tym bardzie zrobi się zbity. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lub kroić po całkowitym wystudzeniu. Polewę można użyć gotową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować