Baba płaczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo delikatne, aksamitne ciasto.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    50 dag maki
    3 jajka
    20 dag masła
    łyżka oleju
    130 ml mleka
    20 dag cukru
    7-8 dag drożdży
    10 dag rodzynek
    3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
    po łyżce cukru waniliowego i skórki otartej z cytryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babka drożdżowa

Baba płaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Baba płaczka 1. Przygotowanie:
    Drożdże rozetrzeć, dodać po łyżce cukru i mąki, dokładnie wymieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, jaja, wyrośnięty rozczyn, olej, stopione masło i mleko. Starannie wymieszać, a potem zagnieść gładkie ciasto, formować je w kule i na 15 minut włożyć do miski z ciepłą wodą. Gdy wypłynie lub zacznie pękać, wyjąć je, osączyć i włożyć do suchej miski. Potem dodać rodzynki wymieszane ze skórką pomarańczową i cytrynową oraz cukrem i cukrem waniliowym i znów wszystko zagnieść. Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy z kominkiem (powinno ją wypełnić do ½ wysokości). Piec 40 min w temperaturze 120 stopni, a następnie 10-15 min w 200 stopniach. Lekko przestudzoną babę można polukrować i udekorować posiekaną skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Po upieczeniu babkę można udekorować bakaliami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować