Składniki:
50 dag maki
3 jajka
20 dag masła
łyżka oleju
130 ml mleka
20 dag cukru
7-8 dag drożdży
10 dag rodzynek
3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
po łyżce cukru waniliowego i skórki otartej z cytryny
szczypta soli
1.Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć, dodać po łyżce cukru i mąki, dokładnie wymieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, jaja, wyrośnięty rozczyn, olej, stopione masło i mleko. Starannie wymieszać, a potem zagnieść gładkie ciasto, formować je w kule i na 15 minut włożyć do miski z ciepłą wodą. Gdy wypłynie lub zacznie pękać, wyjąć je, osączyć i włożyć do suchej miski. Potem dodać rodzynki wymieszane ze skórką pomarańczową i cytrynową oraz cukrem i cukrem waniliowym i znów wszystko zagnieść. Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy z kominkiem (powinno ją wypełnić do ½ wysokości). Piec 40 min w temperaturze 120 stopni, a następnie 10-15 min w 200 stopniach. Lekko przestudzoną babę można polukrować i udekorować posiekaną skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze