Przepis trafił do mnie od siostry , która miała słoiczek tego cudownego , aromatycznego syropu z cytrynkami . Doskonale posmakował dodany do herbaty , od razu nakupiłam cytryn i narobiłam zapasu na jesienne i zimowe chłody . Polecam:)
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 słoiki , wielkość na 1 cytrynę
4 cytryny z cienką skórką
6 goździków
2 anyże gwieździste
1 kora cynamonu
8 plasterków imbiru
Syrop:
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
Aromatyczna cytryna w korzennym syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny polewam wrzątkiem , odsączam , dokładnie szoruję , kroję w plasterki , układam w słoikach . Do cytryn dodaje po dwa plasterki imbiru .Cukier mieszam z wodą , doprowadzam do zagotowania , dodaje anyż, korę cynamonu , goździki , gotuję ok. 5 minut . Syropem zalewam przygotowane cytryny , słoiki zakręcam , pasteryzuję 15 minut . Odwracam do góry dnem , pozostawiam do wystudzenia, wynoszę do spiżarni .
Komentarze