Aromatyczna cytryna w korzennym syropie

4.16 (19 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis trafił do mnie od siostry , która miała słoiczek tego cudownego , aromatycznego syropu z cytrynkami . Doskonale posmakował dodany do herbaty , od razu nakupiłam cytryn i narobiłam zapasu na jesienne i zimowe chłody . Polecam:)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 słoiki , wielkość na 1 cytrynę
    4 cytryny z cienką skórką
    6 goździków
    2 anyże gwieździste
    1 kora cynamonu
    8 plasterków imbiru
    Syrop:
    1 szklanka cukru
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.16 (19 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Marynata

Aromatyczna cytryna w korzennym syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczne cytryny w korzennym syropie 1. Cytryny polewam wrzątkiem , odsączam , dokładnie szoruję , kroję w plasterki , układam w słoikach . Do cytryn dodaje po dwa plasterki imbiru .Cukier mieszam z wodą , doprowadzam do zagotowania , dodaje anyż, korę cynamonu , goździki , gotuję ok. 5 minut . Syropem zalewam przygotowane cytryny , słoiki zakręcam , pasteryzuję 15 minut . Odwracam do góry dnem , pozostawiam do wystudzenia, wynoszę do spiżarni .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować