Morele w korzennym syropie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie ma nic lepszego jak owoce zamknięte w słoiczku. Później zimą możemy otworzyć taki słoiczek i cieszyć się ich smakiem i zapachem. Dlatego warto latem przygotować chociaż kilka słoiczków przetworów. Dzisiaj mam dla Was przepis na morele w korzennym syropie. Niezwykle pyszne i aromatyczne. Chcecie się przekonać? To koniecznie spróbujcie. Zachęcam.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Syrop:
    2 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    kawałek kory cynamonu
    kilka goździków

    Dodatkowo:
    sok z cytryny według uznania
    około 60 dag małych moreli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Morele w korzennym syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki syropu przekładamy do garnka i gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i studzimy. Przestudzony syrop przecedzamy przez gęste sitko.
  • 2. Morele myjemy i osuszamy, następnie usuwamy pestki.
  • 3. Do wyparzonych i suchych słoiczków nakładamy morele, następnie zalewamy syropem i zakręcamy.
  • 4. Słoiczki pasteryzujemy 15 minut od zagotowania na niewielkim ogniu.
  • 5. Gotowe studzimy i przenosimy do spiżarni.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Najlepiej użyć małych owoców. Więcej zmieści się do słoiczków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Goździki Morele Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować