Arbuziki z galaretki

  • wyświetlono: 461 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Zrobione z myślą o moim kochanym siostrzeńcu, który ma trzy latka. Pomysł okazał się trafiony, arbuziki nie tylko się spodobały, ale i smakowały.

IMG_20190601_140803
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

galaretka zielona o smaku kiwi 1 opakowanie

galaretka przezroczysta o smaku winogron 1 opakowanie

galaretka czerwona o smaku truskawkowym 3 opakowania

śmietanka kremówka 36%/30% 300 ml

cukier puder 2 łyżki

żelatyna 2 łyżki

czekolada mleczna (pastylki do fondue) 1 łyżka

dodatkowo:

blaszka keksówka o wymiarach 28x9 centymetrów (spód blaszki)

folia aluminiowa

wykałaczki

Sposób przygotowania przepisu:

Arbuziki z galaretki

  • Arbuziki z galaretki1. Zieloną galaretkę wsypujemy do naczynia, w którym planujemy ją rozpuścić (garnuszek, rondelek), dodajemy łyżkę żelatyny i zalewamy 300 ml wrzącej wody.
    Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia galaretki w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Analogicznie postępujemy z galaretką przezroczystą, tyle że w tym przypadku dajemy 150 ml wody i płaską łyżkę żelatyny. Czerwoną galaretkę zalewamy 800 ml wrzątku i również odstawiamy do wystudzenia.
  • Arbuziki z galaretki2. W czasie studzenia galaretek przygotowujemy inne rzeczy.
    Blaszkę wykładamy dokładnie folią aluminiową. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej cukier puder, delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

    Kiedy galaretka zielona i przezroczysta są już zimne wykonujemy następujące czynności.
    Na spód blaszki wylewamy zieloną galaretkę, formę wstawiamy do lodówki, aby galaretka mogła szybko stężeć. Proces ten nie trwa długo ponieważ warstwa
    galaretki zielonej nie jest wysoka i szybko tężeje.
    Galaretkę przezroczystą łączymy z ubitą śmietanką. Dzięki galaretce krem śmietanowy stanie się lekko kwaskowy, pachnący winogronami a w deserze spowoduje, że krem ładnie nam zastygnie i nie będzie się rozpływał.
    Warstwę śmietanową wylewamy na stężałą zieloną galaretkę i ponownie blaszkę wkładamy do lodówki.
    Zostało nam już tylko wylać na wierzch zimną, lekko tężejącą galaretkę czerwoną. Robimy to oczywiście w momencie, gdy masa śmietanowa w formie całkowicie zastygła.
  • Arbuziki z galaretki3. Deser wkładamy kolejny raz do lodówki i pozostawiamy tam na kilka godzin lub całą noc.
    Stabilny, mocno stężały deser wyjmujemy z formy, kroimy na około 2 centymetrowe plastry. Następnie każdy plaster galaretki kroimy tak, aby powstały trójkąty przypominające kształtem kawałki pokrojonego arbuza.
    Teraz rozpuszczamy czekoladę. Do małego rondelka o grubym dnie wrzucamy pastylki dodajemy 1 łyżkę wody i podgrzewamy na wolnym ogniu
    do momentu uzyskania płynnej czekolady. Następnie czekoladę odstawiamy do przestudzenia, po czym dekorujemy nią nasze arbuzy z galaretki. Czekolada ma za zadanie imitować pestki arbuza, więc trzeba nanieść na galaretkę takie "łezki", które będą je przypominały. Najlepiej zrobić to za pomocą wykałaczki
    lub patyczka do szaszłyków.
  • Arbuziki z galaretki4. Tak przygotowane arbuziki wkładamy do lodówki, można do każdy kawałek arbuzika nabić na wykałaczkę. Powstaną wtedy takie niby lizaczki. Oczywiście można je pozostawić bez wykałaczek, wówczas wyglądają bardziej naturalnie.

    SMACZNEGO.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na słodkodeserydla dzieciptasie mleczkodzień dzieckaArbuziki z galaretki

Komentarze

Podobne przepisy

Ptasie mleczko z galaretką

Dodane przez: AnetaJ

Ptasie mleczko z galaretką

Banalnie prosty deser, który każdemu...

piegus

Dodane przez: Aninka88

PIEGUS Z GALARETKĄ

makowe ciasto przekładane kremem...

wafle z galaretką

Dodane przez: klementynka

wafle z galaretką

Nadchodzi lato, coraz więcej czasu...

Jogurtowe wafle z galaretką

Dodane przez: AnkaFiranka

Jogurtowe wafle z galaretką

Uwielbiam wafelki i bardzo lubię...

wafle z galaretką

Dodane przez: Daguś

wafle z galaretką

Bardzo łatwe w wykonaniu. Ulubiona...

Bananowiec z galaretką

Dodane przez: amaretto

Bananowiec z galaretką

Szybki i pyszny bananowiec

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE