Makaroniki - Arbuziki

3 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czyż nie są urocze? Można się w nich zakochać od pierwszego wejrzenia :)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 125 g mielonych migdałów
    125 g cukru pudru
    125 g cukru kryształu
    90 g białek


    KREM:

    125 g mascarpone
    40 g białej czekolady
    łyżeczka pasty malinowej

    PONADTO:

    zielony barwnik w żelu
    odrobina spirytusu
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Makaroniki

Makaroniki - arbuziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały wymieszać z cukrem pudrem, przesiać przez sitko.
  • 2. Białka ubić z cukrem kryształem na sztywną bezę.
  • 3. Dodać odrobinę zielonego barwnika. Dokładnie wymieszać.
  • 4. Do piany wsypać migdały i mieszać, do momentu, aż masa zacznie swobodnie spływać z łyżki.
  • 5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
  • 6. Blaszkę wyłożyć matą silikonową.
  • 7. Wyciskać makaroniki prostopadle do maty.
  • 8. Odpowietrzyć makaroniki uderzając blaszką dwa razy o blat kuchenny.
  • 9. Pozostawić na blacie do momentu, aż na ciasteczkach zrobi się delikatna skorupka.
  • 10. Piec w 100 stopniach ok 40 min.
  • 11. Wystygnięte makaroniki ściągnąć z blachy.
  • 12. Odrobinę zielonego barwnika rozpuścić w niewielkiej ilości spirytusu.
  • 13. Pędzelkiem malować zielone paseczki, jakie posiada arbuz.
  • 14. Maskarpone zmiksować z rozpuszczoną czekoladą i malinami.
  • 15. Makaroniki przełożyć kremem malinowym.
  • 16. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować