Waniliowe ptasie mleczko- jak oryginalne

4.47 (201 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wiele razy robiłam już ptasie mleczko i to w dodatku z różnych przepisów. I nigdy nie było tego:”WOW”.

Ale nie tym razem. Tym razem efekt jest bardziej niż zadowalający.

Jest niemalże idealny.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Warstwa ptasiego mleczka biała:

    5-6 białek

    szczypta soli

    3/4 szklanki cukru

    2 łyżki ekstraktu z wanillii, najlepiej takiego z ziarenkami

    3 łyżki żelatyny

    1/2 szklanki wrzątku
    Polewa czekoladowa:

    3 łyżki masła/ oleju kokosowego- polecam

    6 łyżek kakao

    3 łyżki cukru

    1/3 szklanki śmietany kremówki

    1 łyżka żelatyny

    50 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

4.47 (201 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Desery

Waniliowe ptasie mleczko- jak oryginalne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Waniliowe ptasie mleczko 1. Wykonanie:
    Warstwa biała
    Zaczynamy od żelatyny, aby zdążyła się przestudzić. Zalewamy żelatynę wrzątkiem i bardzo dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
    W misie od miksera umieszczamy białka i zaczynamy ubijać od wolnych do szybkich obrotów. Dodajemy szczyptę soli. Gdy piana jest już sztywna, zaczynamy dodawać cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając na wysokich obrotach. Ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Aby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź trochę bezy w palce i potrzyj, jeśli wyczuwasz grudki cukru, to znak, że jeszcze trochę trzeba ubijać.
    Zmniejszamy obroty i dodajemy wanillię oraz przestudzoną żelatynę. Łączymy wszystkie składniki i wylewamy masę na przygotowaną wcześniej blaszkę. Schładzamy.
    Warstwa czekoladowa
    Polecam najpierw zrobić białą warstwę, bo gdy się dobrze schłodzi, wówczas łatwo się ją kroi i szybciej zastyga polewa.
    W rondelku umieszczamy masło/ olej, śmietankę, kakao oraz cukier. Mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.
    W miseczce rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
    Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i dobrze mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Studzimy polewę i oblewamy nią schłodzone ptasie mleczko.
    Można polać całość, ładnie wyrównać i potem pokroić w kostkę, albo można polewać każdą kostkę z osobna (dość pracochłonne).

Porady

Zamiast ekstraktu waniliowego, możesz użyć aromatu śmietankowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować