Ptasie mleczko ze śmietany 18%

4.42 (185 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Lekki, słodki i prosty deser ze zwykłej śmietany i galaretki.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 duży kubek śmietany 18% (~400g)
    2 łyżki żelatyny
    1 galaretka
    6 łyżek cukru
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.42 (185 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Desery Galaretki

Ptasie mleczko ze śmietany 18% - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować galaretkę wedle przepisu na opakowaniu, dodając trochę mniej wody niż zalecane. Wylać do miski/formy, w której będzie przygotowywane całe ciasto, wstawić do lodówki do stężenia.
  • 2. W osobnych naczyniach rozpuścić po 1 łyżce żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody na łyżkę (czyli w sumie 2 łyżki w 2/3 szklanki). Należy dokładnie rozmieszać żelatynę, inaczej będą się tworzyć galaretowate grudy w masie śmietanowej.
  • 3. Śmietanę ubijać z cukrem przez kilka minut, żeby się napowietrzyła, po czym podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać porcję żelatyny, dokładnie połączyć i wylać na stężałą galaretkę. Wstawić do lodówki.
  • 4. Do drugiej części śmietany dodać kakao, wymieszać. Dokładnie połączyć z pozostałą porcją żelatyny, powoli wylać na tężejącą jasną warstwę. Dobrze jest trzymać naczynie blisko jasnej masy, dzięki temu nie powstaną w niej dziury. Zostawić w lodówce do stężenia ostatniej masy.
  • 5. Żeby łatwo wyjąć ciasto, należy zanurzyć dno miski w ciepłej wodzie, a potem odwrócić do góry dnem nad talerzem.

Porady

Do galaretki można dodać owoce (mrożone przyśpieszą zastyganie), a do mas śmietanowych wiórki czekoladowe, draże, kostki galaretki itd. Wierzch warto udekorować bitą śmietaną i posypkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana Żelatyna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować