Galaretki to jeden z najprostszych deserów dla dzieci. Świetnie się sprawdzą na wszelkich imprezach urodzinowych. Warto do nich dodać trochę sezonowych, miękkich owoców takich jak maliny, jeżyny lub jagody.
15 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
ok 50 g biszkoptów okrągłych
1 galaretka o smaku owoców leśnych
1 3/4 szklanki wody
1/2 szklanki jagód
1/2 szklanki malin
Galaretki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Na dno foremek ułożyć owoce i wlać po łyżce galaretki, tak aby jagody były w niej zanurzone co najmniej do połowy. Wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka lekko stężeje. Resztę galaretki trzymamy w temperaturze pokojowej. Uzupełniamy płyn w foremkach i ponownie wstawiamy do lodówki. W ten sposób owoce nie wypłyną do wierzchu i pozostaną na dnie, a po odwróceniu będą na górze. Kiedy galaretki zaczną gęstnieć, do każdej foremki wcisnąć po biszkopcie.
2.Odstawić do całkowitego stężenia, a następnie wyjąć z foremek. Aby ułatwić wyjmowanie galaretek z foremki, należy przygotować większe naczynie z wrzątkiem i wstawić galaretki do wody na parę sekund. Woda może sięgać jedynie do wysokości galaretki, nie może zamoczyć biszkoptu. Tym sposobem galaretka łatwo wyjdzie z foremki. Smacznego :)
Komentarze