Galaretki z owocami

4.5 (174 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Galaretki to jeden z najprostszych deserów dla dzieci. Świetnie się sprawdzą na wszelkich imprezach urodzinowych. Warto do nich dodać trochę sezonowych, miękkich owoców takich jak maliny, jeżyny lub jagody.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 50 g biszkoptów okrągłych
    1 galaretka o smaku owoców leśnych
    1 3/4 szklanki wody
    1/2 szklanki jagód
    1/2 szklanki malin
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Galaretki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia.
    Na dno foremek ułożyć owoce i wlać po łyżce galaretki, tak aby jagody były w niej zanurzone co najmniej do połowy. Wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka lekko stężeje. Resztę galaretki trzymamy w temperaturze pokojowej. Uzupełniamy płyn w foremkach i ponownie wstawiamy do lodówki. W ten sposób owoce nie wypłyną do wierzchu i pozostaną na dnie, a po odwróceniu będą na górze. Kiedy galaretki zaczną gęstnieć, do każdej foremki wcisnąć po biszkopcie.
  • 2. Odstawić do całkowitego stężenia, a następnie wyjąć z foremek. Aby ułatwić wyjmowanie galaretek z foremki, należy przygotować większe naczynie z wrzątkiem i wstawić galaretki do wody na parę sekund. Woda może sięgać jedynie do wysokości galaretki, nie może zamoczyć biszkoptu. Tym sposobem galaretka łatwo wyjdzie z foremki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować