Aloo Gobi Curry

0 (0 ocen)

Popularna indyjska potrawa wegetariańska czyli kalafior z ziemniakami w sosie z pomidorów z dodatkiem aromatycznym przypraw.

Składniki:

  • 850 g ziemniaków
    3 cebule
    4 ząbki czosnku
    2 czerwone papryczki chilli
    500 g różyczek kalafiora
    7 łyżek zielonego groszku mrożonego lub świeżego
    5 łyżek fasolki szparagowej zielonej
    3 średnie pomidory
    2 łyżki curry
    2 łyżki kuminu mielonego
    1 łyżka kurkumy
    1 łyżka kolendry
    3 szklanki wody
    sól do smaku
    1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Aloo gobi curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aloo Gobi Curry 1. Na patelni podsmażamy około 3 minuty cebulę pokrojoną w paski i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy przyprawy (curry, kumin, kurkumę, kolendrę). Smażymy na małym ogniu około 2 minuty. Całość przekładamy do dużego garnka, dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, kalafior w różyczkach i pokrojona w paski papryczkę chilli.
  • Aloo Gobi Curry 2. Zalewamy gorącą wodą, pod przykryciem trzymamy około 10 minut, następnie dodajemy fasolkę szparagową, pokrojone w kostkę pomidory. Dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed wyjęciem wsypujemy zielony groszek. Doprawimy do smaku solą. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować