aloo baigan tarkari - curry z ziemniaków i bakłażana

0 (0 ocen)

danie kuchni indyjskiej

Składniki:

  • 1 bakłażan
    3 ziemniaki
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 gałązka kolendry
    1 łyżka mielonej kolendry
    1 łyżeczka kurkumy
    1/2 łyżeczki kuminu
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
    1-2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Aloo baigan tarkari - curry z ziemniaków i bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana i ziemniaki pokrój w kostkę. Każde przełóż do osobnej miseczki. Warzywa posyp solą,kurkumą i wymieszaj. Odstaw na ok 10 minut. Kolendrę posiekaj.
    Posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki,podsmażaj ok 1-2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową. Na tym samym oleju podsmaż bakłażana,tak samo jak ziemniaki ok 1 do 2 minut.
  • 2. Cebulę i czosnek wymieszaj,dodaj kolendrę w proszku, i paprykę. Przyprawy wrzuć na patelnię,na której wcześniej smażyły się warzywa i smaż kilka minut. Po upływie ok 5 minut dodaj warzywa i wymieszaj.
    Całość zalej szklanką gorącej wody,zmniejsz ogień,przykryj pokrywką i duś przez ok 15-20 minut.
    Podawaj posypane posiekaną kolendrą lub jeśli jej nie lubisz natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować