Aloo kofta w wersji wegetariańskiej. Przepis podstawowy.

4.5 (193 ocen)

  • Średni

Aloo Kofta to niebanalny sposób na ziemniaki i kalafiora. Takie wegetariańskie klopsiki można przygotować na wiele sposobów i zamrozić na następne dni.

  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 0.5 kilograma
    - kalafior: 0.5 sztuki
    - mąka z grochu (ciecierzycy): 100 gramów
    - kminek: 0.5 łyżeczki
    - koper w ziarnach: 0.5 łyżeczki
    - ziarna pieprzu: 4 sztuki
    - rozmaryn posiekany: 1 łyżka
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - olej do smażenia: 0.5 litra
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aloo kofta w wersji wegetariańskiej. przepis podstawowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, by pozostały lekko twarde. Po ugotowaniu obieramy ze skóry i studzimy. Kalafior gotujemy na parze na półtwardo i studzimy.
    Przyprawy ucieramy w moździerzu. Mąkę możemy przygotować przez zmielenie ziaren suchego grochu w młynku do kawy.
  • 2. W malakserze ucieramy ziemniaki, kalafior i przyprawy. Dodajemy roztopione masło, mieszamy i doprawiamy do smaku. Na końcu wrzucamy mąkę grochową i dokładnie mieszamy.
  • 3. Mokrymi rękoma tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy je od razu na tłuszcz rozgrzany do 160'C. Smażymy pulpeciki na złoto i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

    Koftę można kilka dni trzymać w lodówce, lub zamrozić na później.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować