ALOO GOHBI – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu

0 (0 ocen)

  • 35 min

Najczęściej podaje się je z mięsem pieczonym w tandoor oraz chlebkami naan, chapati lub roti.Jest świetnym pomysłem na rozgrzewający jesienno-zimowy obiad albo też imprezowe danie.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( dla 2 osób )

    * ziemniaki – 2 szt
    * pomidor – 2 szt
    * kalafior – 1/4 szt
    * zielona papryczka chili – 1 szt
    * czosnek -2 ząbki
    * garam masala – 1 łyżeczka
    * mielona kolendra – 1łyżeczka
    * kumin – 1 łyżeczka
    * kurkuma – 1łyżeczka
    * imbir – 1 szczypta
    * masło ghee – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Sosy Gulasz

Aloo gohbi – curry ziemniaczano-kalafiorowe z pendżabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Obrane, umyte ziremniaki kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną kurkumy przez ok. 15 minut.

    Podzielony na różyczki kalafior blanszujemy ok. 10 minut we wrzątku.

    Na patelni rozgrzewamy masło. dodajemy kumin, kolendrę, imbir i resztę kurkumy.

    Wrzucamy posiekamy czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną chili – podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.

    Wrzucamy kalafior, ugotowane ziemniaki i garam masala – podgrzewamy mieszając, doprawiamy solą i gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować