Aksamitny sernik z ajerkoniakiem i pianką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten sernik jest bardzo pyszny i bardzo aksamitny. Mogę się pochwalić, że wyszedł idealny. Polecam z filiżanką aromatycznej kawy. Można go przygotować na Wielkanocny stół. Zapraszam :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 jajko
    pół szklanki cukru pudru
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki mąki krupczatki
    15 dag masła lub margaryny
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
    15 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    5 jajek
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    40 dag masy krówkowej o smaku advokata ( 2 łyżki odkładamy do pianki )

    Pianka:
    1 śmietanka typu ,,Śnieżka''
    200 ml zimnego mleka
    2 łyżki odłożonej masy krówkowej o smaku advokata
    1 płaska łyżka żelatyny spożywczej
    około 50 ml gorącej wody

    Dodatkowo:
    pół szklanki ajerkoniaku
    żółte cukierki typu Monti ( tak około 20 dag )
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 łyżka kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Aksamitny sernik z ajerkoniakiem i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę krówkową ( 2 łyżki odkładamy do pianki ) i dokładnie ucieramy, następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną i pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
  • 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy, najlepiej przez kilka godzin.
  • 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Powinna być letnia, ale nie całkiem zimna. Śnieżkę ubijamy na sztywno, dodajemy odłożoną masę krówkową i dokładnie ubijamy. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.
  • 5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na zimny sernik. Sernik wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja chłodziłam całą noc.
  • 6. Stężony sernik kroimy, każdy kawałek polewamy ajerkoniakiem według uznania, dekorujemy cukierkami Monti i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Zamiast Śnieżki można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 %. Sernik można pokroić na 30 sporych kawałków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować