Aksamitny sernik z czekoladą

4.46 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Ma aksamitną konsystencję, lekki limonkowy posmak, który dobrze się komponuje z czekoladowymi drobinkami w środku. Z wierzchu ma kremową śmietanową polewę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na spód:
    150g pełnoziarnistych ciastek (digestives albo owsiane)
    50g masła
    2 łyżki kakao

    masa serowa:
    750g twarogu śmietankowego
    150ml śmietanki 30%
    3 duże jajka
    1 szklanka cukru minus 2 łyżki
    1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
    sok i skórka z limonki lub cytryny
    garść czekoladowych kropelek

    polewa śmietanowa:
    150ml kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżki cukru
    wiórki czekoladowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.46 (196 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Aksamitny sernik z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do uzyskania kruszonki.
    Formę (u mnie tortownica 22cm) wyłożyć papierem. Wysypać kruszonkę i szklanką dokładnie ugnieść ją po całym dnie formy. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
    W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC, do piekarnika wstawić naczynie z gorącą woda.
    Masa serowa: twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić 2-krotnie. Twaróg, śmietankę, jajka, cukier, budyń, sok i skórkę limonki zmiksować razem na gładką masę, wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać.
    Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.
    Tortownice wstawić do piekarnika, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130st i piec jeszcze ok 45 minut, aż środek będzie ścięty.
    Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem, wylać na sernik, piec 10 minut.
    Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwi piekarnika i pozostawić sernik na godzinę. Następnie sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
    Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.
    Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego ser, jajka, masło, śmietankę wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed pieczeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Twaróg

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować