Kokosowy sernik z ajerkoniakiem

  • wyświetlono: 418 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Nie ukrywam, że uwielbiam piec serniki i za każdym razem wychodzą mi pyszne, a moja rodzina zjada je z wielkim apetytem prosząc o dokładkę. Jaka ja wtedy jestem szczęśliwa. A ten sernik mocno kokosowy i z nutką ajerkoniaku jest idealny na wielkanocny stół. Zaskoczycie nim rodzinę i gości. Co ja mam więcej napisać...upieczcie koniecznie, a nie pożałujecie :)

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 małe jajko
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny
2 łyżki wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
5 jajek
1 szklanka ajerkoniaku
10 dag wiórek kokosowych ( 2 łyżki dajemy do ciasta )

Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
mąką pszenna do posypania stolnicy
kolorowa posypka według uznania
kilka łyżek ajerkoniaku do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Kokosowy sernik z ajerkoniakiem

  • Ciasto.1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolicy lekko posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
  • Masa serowa.2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i ucieramy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy ajerkoniak. Całość dokładnie mieszamy.
  • Do pieczenia.3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie do blaszki z ciastem.
  • Upieczony.4. Pieczenie: Następnie sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 70-80 minut.
  • Krojenie.5. Studzenie i krojenie: Upieczony sernik dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin. Gotowy kroimy.
  • Gotowe.6. Podanie: Przed podaniem każdy kawałek sernika dekorujemy ajerkoniakiem i cukrową posypką. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sera w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastowiórki kokosowesernikkokosWielkanocser białyAJERKONIAKsernik na kruchym cieścieserowiecwielkanocny stółkokosowy sernikdomowy serniksernik z ajerkoniakiem

Komentarze

Podobne przepisy

Kokosowy sernik z ananasem 11

Dodane przez: Elisa

Kokosowy sernik z ananasem

Idealny sernik na niedzielę. Kokos...

Sernik z truskawkami

Dodane przez: Mniam1

Kokosowy sernik gotowany z truskawkami

Coś dla miłośników serników gotowanych,...

Sernik z kokosowymi cukierkami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z kokosowymi cukierkami

Dla wielbicieli serników mam taki...

.

Dodane przez: Anitka0804

Piernik przekładany z ajerkoniakiem

Wysoki, smaczny wilgotny piernik...

Sernik

Dodane przez: Mniam1

Kokosowy sernik z jeżynami

Delikatny i kremowy sernik kokosowy...

Sernik kokosowy z polewą czekoladową (Sernik Bounty)

Dodane przez: beciiaaa

Sernik kokosowy z polewą czekoladową (Sernik...

Jeden z najbardziej lubianych serników...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE