Kokosowy sernik z ajerkoniakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie ukrywam, że uwielbiam piec serniki i za każdym razem wychodzą mi pyszne, a moja rodzina zjada je z wielkim apetytem prosząc o dokładkę. Jaka ja wtedy jestem szczęśliwa. A ten sernik mocno kokosowy i z nutką ajerkoniaku jest idealny na wielkanocny stół. Zaskoczycie nim rodzinę i gości. Co ja mam więcej napisać...upieczcie koniecznie, a nie pożałujecie :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    1 małe jajko
    1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dag masła lub margaryny
    2 łyżki wiórek kokosowych
    1 cukier waniliowy

    Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    15 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    5 jajek
    1 szklanka ajerkoniaku
    10 dag wiórek kokosowych ( 2 łyżki dajemy do ciasta )

    Dodatkowo:
    2 łyżki bułki tartej
    mąką pszenna do posypania stolnicy
    kolorowa posypka według uznania
    kilka łyżek ajerkoniaku do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Kokosowy sernik z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolicy lekko posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
  • Masa serowa. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i ucieramy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy ajerkoniak. Całość dokładnie mieszamy.
  • Do pieczenia. 3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie do blaszki z ciastem.
  • Upieczony. 4. Pieczenie: Następnie sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 70-80 minut.
  • Krojenie. 5. Studzenie i krojenie: Upieczony sernik dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin. Gotowy kroimy.
  • Gotowe. 6. Podanie: Przed podaniem każdy kawałek sernika dekorujemy ajerkoniakiem i cukrową posypką. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Użyłam sera w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować