Aksamitne placuszki z dyni w/g Bożenki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne placuszki dyniowe na słodką kolację dla dzieci i nie tylko. Znikają w mig.

  • 45 min

Składniki:

  • 460 g obranej, startej dojrzałej dyni
    320 g mąki pszennej, typ 550
    2 duże wiejskie jajka
    100 g cukru
    1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    400 ml maślanki naturalnej
    2 łyżki oleju rzepakowego

    Ponadto:
    olej lub masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Aksamitne placuszki z dyni w/g bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dojrzała dynia 1. Dynia dobra i dojrzała powinna być gładka, jak najbardziej pomarańczowa, a waga stosunkowo duża , co do objętości. Nie powinna mieć plam, ani zgrubień na skórce.
  • dynia w przekroju 2. Dojrzałą dynię, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i puchaty miąższ.
  • ścieranie dyni 3. Pozostały miąższ- twardy- ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • składniki na placuszki 4. Do miski lub makutry dodajemy stopniowo składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, wbijamy jajka.
  • wlewanie maślanki do ciasta na placuszki 5. Wlewamy maślankę.
  • wlewanie oleju do ciasta na placuszki 6. Następnie wlewamy olej do ciasta.
  • mieszanie ciasta na placuszki 7. Ciasto mieszamy, ucieramy na jednolitą masę.
  • dodawanie startej dyni 8. Dodajemy startą dynię.
  • mieszanie ciasta na placuszki z dynią 9. Ciasto łączymy z dynią, mieszamy.
  • ciasto na placuszki dyniowe 10. Ciasto na placuszki powinno być gęste., jak kwaśna śmietana.
    Odstawiamy pod przykryciem, na ok. 30 min.
  • smażenie placuszków dyniowych 11. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nabieramy chochelką niewielkie porcje ciasta.
    Smażymy placuszki na gorącym tłuszczu, z obu stron na rumiano.
  • rumiane placuszki z dyni 12. Przewracamy placuszki, smażymy.
  • placuszki z dyni 13. Placuszki podajemy gorące na kolację.
  • placuszki dyniowe 14. Smacznego ;)

Porady

Dynia, to bardzo zdrowe, cenne dla nas warzywo. Ma w sobie dużo cennej witaminy C, a także: błonnika, potasu, beta-karotenu i kwasu foliowego. Im ciemniejsza w kolorze, tym witamin ma więcej. Dynię możemy przechowywać w lodówce lub zamrażalce. Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 26 średnich placuszków. Wszystkie składniki na placuszki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. W razie konieczności- dosypujemy mąki do ciasta na placuszki, do konsystencji kwaśnej śmietany. Placuszki są wystarczająco słodkie, zatem po wierzchu nie oprószamy ich cukrem pudrem. Smak placuszków jest przepyszny. Są delikatne, gładziutkie w konsystencji. Idealne dla dzieci oraz osób starszych. Placuszki smakują także na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Warzywa Maślanka Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować