Placuszki z dyni i jabłek

4.48 (158 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie placki z dyni i jabłek pachnące aromatycznym cynamonem i nutką wanilii to mój pomysł na jesienny podwieczorek.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 300 g obranej i wydrążonej dyni
    2) 2 jabłka
    3) 2 jajka
    4) łyżeczka proszku do pieczenia
    5) łyżeczka cynamonu
    6) 100 g mąki
    7) 2 łyżki miodu
    8) łyżeczka ekstraktu z wanilii
    9) szczypta chili (opcjonalnie)
    10) olej do smażenia
    11) syrop klonowy do polania
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki z dyni

Placuszki z dyni i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i jabłka rozdrabniamy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 2. Do masy dyniowo-jabłkowej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, miód, jajka, cynamon, ekstrakt z wanilii i opcjonalnie szczyptę chili i wszystko miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej tłuszczem formujemy łyżką placki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Placki podajemy np. z syropem klonowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować