Ogórki kiszone małosolne w/g Bożenki

  • wyświetlono: 10347 |
  • dodany do książki kucharskiej: 35 |
  • polecenia: 6

Uwielbiamy w domku wszyscy pierwsze zakiszone ogóreczki. Przepis na oórki małosolne - smaczny i warty pokosztowania.

  • 10min

Składniki

1,8 kg świeżych, młodych, małych zielonych ogórków gruntowych

Zalewa:
1 1/2 litra gorącej wody
3 płaskie łyżki soli kuchennej
1 1/2 łyżki płaskiej cukru

Ponadto:
zielony koper- mała wiązka
4 większe ząbki czosnku
piętka razowego chleba

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki kiszone małosolne w/g Bożenki

  • mycie ogórków zielonych1. Ogórki myjemy. Obcinamy z obu stron ogonki, tzw piętki.
  • własny, wyhodowany koperek2. Koper myjemy, osuszamy.
  • 3. Przygotowujemy duży słój o pojemności 2 litry. Myjemy, wyparzamy go.
  • ogórki plus koper plus czosnek4. Nakładamy do słoja ciasno ogórki, najlepiej pionowo. Duże ogórki na spodzie.
  • ogórki w słoju poukładane z przyprawami5. Przekładamy warstwy ogórków w słoju: koprem i czosnkiem.
    Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej sól i cukier.
    Taką gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoju. Zostawiamy troszkę miejsca na piętkę chleba.
  • kiszenie ogórków6. Chleb kładziemy na wierzchu w słoju. Przykrywamy talerzykiem i płócienną ściereczką.
    Odstawiamy do kiszenia w ciepłe miejsce w kuchni.
  • ogórki małosolne ukiszone7. Smacznego :)

Porady

Podany czas, jest bez okresu kiszenia, który trwa w zależności od pogody, temperatury. Od 3- 5 dni.
Ogórki warto namoczyć w zimnej wodzie przed kiszeniem. Wtedy są jędrniejsze.
Koper można samemu sobie wyhodować, choćby w donicy na balkonie.
Ja chleb razowy wyjmuję ze słoja, kiedy woda z kiszenia mętnieje, czyli po ok. 2 dniach.
Zamiast razowego możemy dodać w razie konieczności- piętkę pszennego lub ziarnistego.
Po całkowitym zakiszeniu, wodę przecedzam, wyrzucam koper. Wtedy ogórki nadal spokojnie mogą sobie leżakować w słoju, w czystej już, choć kiszonej wodzie.
Ogórki po zakiszeniu są jędrne, smaczne i mogą być jedzone same lub z kanapką, czy drugim daniem obiadowym.
Pysznie te ogóreczki smakują z domowym smalcem. Zapraszam, przepis jest na stronce PP.
Jeśli kisimy ogórki w naczyniu kamionkowym, wówczas warto obciążyć talerzyk ciężarkiem lub kamykiem.
Koper może być zielony z korzonkami lub suszony z ziarenkami i łodygami.
Cukier dodaje ogórkom kiszonym smaczku.
Nie ma potrzeby wkładania do kiszenia ogórków małosolnych liści z krzewów owocowych, ani korzenia chrzanu.
Słoja nie zakręcamy, tylko pozostawiamy przykryty ściereczką .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakilatoczosnekogórki kiszoneOgórki małosolneprzekąskatania kuchniazdrowie na talerzukuchnia staropolskamój przepisłatwe wykonanieprzetwory warzywneOgórki kiszone małosolneogórki na szybkie zużyciekoper zielonyprzetwory z ogórków gruntowych

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki małosolne

Dodane przez: kamila19851

Ogórki małosolne

Kto nie lubi ogórków małosolnych?...

Ogórki małosolne

Dodane przez: anjaa

Ogórki małosolne

Dzielę się z Wami moim sposobem...

Ogórki małosolne

Dodane przez: Ola1984

Ogórki małosolne

Klasyczne małosolne. Idealny dodatek...

Ogórki małosolne

Dodane przez: Reniutka

Ogórki małosolne

Jeśli zastosujecie się do poniższej...

Ogórki małosolne

Dodane przez: AnetaSłużałek

Ogórki małosolne

Jak tylko ogórki gruntowe pojawiają...

ogórki małosolne po zalaniu solanką

Dodane przez: rena123

Ogórki małosolne

Mój przepis na ogórki małosolne.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.