Aksamitne placuszki drobiowe

5 (170 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepyszne, delikatne w smaku placuszki- kotleciki. Polubią je nawet dzieci- niejadki, bo są puszyste i aksamitne.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 70 dag fileta z drobiu
    2 średnie cebule
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    oliwa z oliwek do skrapiania mięsa
    sól, pieprz czarny, ,przyprawa uniwersalna, przyprawa do drobiu
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aksamitne placuszki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę.
  • 2. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  • drób plus cebulka- pokrojone 3. Mięso z cebulą obsypujemy przyprawami, skrapiamy oliwią i odstawiamy na kilka godzin, co najmniej 3 godz.
  • mieszanie składników na kotleciki 4. Po tym czasie.
    Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka i mąkę ziemniaczaną dodajemy do mięsa z cebulką.
    Mieszamy wszystkie składniki razem.
  • smażenie kotlecików 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy z obu stron na lekko rumiano.
  • kotleciki z surówką 6. Podajemy gorące placuszki z dodatkiem surówki.
  • placuszki z drobiu 7. Smacznego życzę :)

Porady

Placuszki są bardzo delikatne w smaku, a zarazem syte. Mięso drobiowe, czyli filet z kurczaka lub indyka. Dla smakoszy dla pikanterii można dodać czosnek zmiażdżony i ostrzejsze przyprawy. Mięso możemy razem z cebulką zostawić także na noc. Wkładamy wówczas do lodówki. Gotowe danie możemy podawać również jako danie obiadowe z ziemniakami lub ryżem. Albo tylko z dowolną surówką, np z kiszonej kapusty jako danie gorące dla gości na przyjęciu..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować