Pora na ciasto które już swoją samą nazwą przywołuje chłodek nam na myśl ;)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na blaszkę 23 x 23 cm
500 gr sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub zblendowanego ( ja tak zrobiłam) lub z wiaderka
2 galaretki agrestowe
2 szkl wrzątku do rozpuszczenia galaretek
2-3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 30 lub 36%
Do kokosowej posypki:
10 łyżek kokosowych wiórków
40 gr masła
1 łyżka cukru pudru
Ciasto agrestowy śnieżny puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę smarujemy delikatnie po bokach masłem i wykładamy folią spożywczą następnie wykładamy herbatnikami.
2.We wrzątku rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do przestygnięcia a następnie chowamy do lodówki do lekkiego stężenia.
3.Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz po łyżce masy serowej aż do wykończenia.
4.Kiedy galaretka zaczyna tężeć dodajemy ją do naszej masy serowej.
5.Masę wykładamy na herbatniki i chowamy do lodówki aby stężała.
6.W trakcie tężenia masy przygotowujemy posypkę kokosową. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki o raz cukier i mieszamy całość aż do ze złocenia wiórków. Uważajmy aby ich nie przypalić!
Wykładamy na stężałą masę i chowamy znów do lodówki.
Komentarze