Ciasto śnieżny puch

4.42 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób

To ciasto mnie ciekawiło od dawna… Słyszałam już o nim kilka razy i w końcu wykonałam to słynne Ciasto Śnieżny Puch! Moja opinia w skrócie – rewelka :) W smaku przypomina mega lekki sernik, coś a`la ptasie mleczko. Jest również niesamowicie szybkie w wykonaniu ponieważ zajmuje to ok. 20 minut.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 600 g twarogu sernikowego, zmielonego
    4 łyżki cukru pudru
    2 śnieżki w proszku
    350 ml mleka
    2 galaretki cytrynowe
    450 ml wrzącej wody
    80 g wiórek kokosowych
    1 duża łyżka masła
    1 duża łyżka cukru
    250 g herbatników
Wystaw ocenę:

4.42 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śnieżny puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin. Gdy galaretka nie będzie już płynna, tężejąca to wtedy zaczynamy ubijać śnieżki. Śnieżki zalewamy mlekiem i ubijamy do momentu uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodajemy do niej cukier puder oraz zmielony ser. Wystudzoną galaretkę wlewamy do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Herbatniki układamy w prostokątnej foremce. Na nie wylewamy masę, równamy górę. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc. Aby wykonać kokosowy wierzch najpierw masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się lekko zarumieni. Gdy wiórki przestygną to posypujemy nimi wierzch masy serowej.

    Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować