Ciasto Śnieżny puch

4.9 (195 ocen)

Ciasto, które od jakiegoś czasu szaleje w sieci. Słysząc wiele dobrych opinii, postanowiła, że i ja wypróbuję to ciasto. Nie zawiodłam się! Lekka, serowa pianka na herbatnikach przykryta kokosową posypką smakuje naprawdę rewelacyjnie.

Składniki:

  • Składniki: (na blaszkę 24x24 cm)



    Spód:
    ok. 200 g herbatników

    Śnieżny puch:
    500 g twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka)
    3 łyżki cukru pudru
    2 Śnieżki (bita śmietana w proszku)
    1 szkl mleka
    2 galaretki (u mnie agrestowe, mogą być również cytrynowe)
    500 ml wrzącej wody

    Kokosowa posypka:
    6 łyżek wiórek kokosowych
    1 duża łyżka masła
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.9 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śnieżny puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki.
  • 2. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia.



    Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą.



    Masę śmietanowo- serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce.
  • 3. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły.



    Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować