Afrykańskie ciasto cynamonowe z pieczonym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło i razem siekamy nożem. Dodajemy żółtka, cynamon, wodę , zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Na 30 minut wkładamy je do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę, wstawiamy je do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach
2.Cukier łączymy z mąką kukurydzianą, dodajemy 2 łyzki mleka i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z cynamonem i 1 cukrem waniliowym. Następnie zdejmujemy z ognia. Do masy kukurydzianej dodajemy odrobinę gorącego mleka, a następnie wszystko dodajemy do gorącego mleka. Masę gotujemy na małym ogniu około minuty, aż zgęstnieje.
3.Mieszając dodajemy do masy masło a następnie studzimy. Jajka ubijamy z drugim cukrem waniliowym i mieszamy z wystudzoną masą. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy jeszcze przez 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 30- 40 minut aż wbity w masę patyczek będzie suchy. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Przepis podany jest na formę do tarty, ale można również skorzystać z małej tortownicy
Komentarze