ciasto cynamonowe ze śliwkami i budyniem

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Klasyczne kruche ciasto odmienione odrobiną cynamonu, delikatny budyń i soczyste śliwki. Idealny deser na lato. Jak u babci.

  • 60 min

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    2 żółtka
    2 szklanki mąki + 2 łyżki
    2-3 łyżki cukru
    125 g masła
    szczypta soli
    1 łyżeczka cynamonu
    na nadzienie:
    600 ml mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    3 łyżki cukru
    10 dużych śliwek (mieszane żółte i czerwone)
    do posypania;
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Ciasto cynamonowe ze śliwkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie nierówne części. Większą wylepić dno blaszki, mniejszą włożyć do zamrażalnika. Proszki budyniowe i cukier wymieszać ze szklanką mleka i ugotować na pozostałym mleku. Śliwki pokroić na ćwiartki. Na ciasto wyłożyć gorący budyń a następie śliwki. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 180*C około 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować