CIASTO CYNAMONOWE

4 (4 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bułeczki kanelbullar już każdy na pewno zna, a teraz zrobiłam z nich duże, okrągłe ciasto. Osobiście uwielbiam to aromatyczne ciasto.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO
    - 300g mąki pszennej
    - 50g cukru
    - 50g masła
    - 15g drożdży
    - 150ml mleka
    - 1 jajko

    NADZIENIE
    - 80g masła
    - 80g cukru pudru
    - 4 łyżeczki mielonego cynamonu

    DODATKOWO
    - rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
    - 250g cukru pudru
    - 5 łyżek ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    1. Drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki, zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 10–15 minut.

    2. Mleko podgrzej, masło rozpuść.

    3. Drożdże przełóż do dużej miski lub miski robota kuchennego, stopniowo dodawaj ciepłe mleko, masło, jaja i mąkę.

    4. Ciasto wyrabiaj przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto odstaw na 30min do wyrośnięcia.

    NADZIENIE
    1. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cynamonem (najlepiej mikserem).

    PRZYGOTOWANIE
    1. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
    2. Cały prostokąt posmaruj masą cynamonową.
    3. Ciasto zwiń w formę „ślimaka” i pokrój na mniejsze krążki.
    4. Bułeczki układaj obok siebie w okrągłej formie i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
    5. Po tym czasie posmaruj je rozbełtanym jajkiem.
    6. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

    LUKIER
    1. Cukier puder i wodę przełóż do talerza i ucieraj łyżką, aż składniki idealnie się połączą.
    2. Polej obficie ciasto cynamonowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować