Ciasto cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
1. Drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki, zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 10–15 minut.
2. Mleko podgrzej, masło rozpuść.
3. Drożdże przełóż do dużej miski lub miski robota kuchennego, stopniowo dodawaj ciepłe mleko, masło, jaja i mąkę.
4. Ciasto wyrabiaj przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto odstaw na 30min do wyrośnięcia.
NADZIENIE
1. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cynamonem (najlepiej mikserem).
PRZYGOTOWANIE
1. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
2. Cały prostokąt posmaruj masą cynamonową.
3. Ciasto zwiń w formę „ślimaka” i pokrój na mniejsze krążki.
4. Bułeczki układaj obok siebie w okrągłej formie i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
5. Po tym czasie posmaruj je rozbełtanym jajkiem.
6. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
LUKIER
1. Cukier puder i wodę przełóż do talerza i ucieraj łyżką, aż składniki idealnie się połączą.
2. Polej obficie ciasto cynamonowe.
Komentarze