Dietetyczne i lekkie ciasto z prosa. Afrykanie, częstowali nim żałobników podczas stypy. My, co prawda, celebrujemy rezurekcję, ale przyznacie, że ciasto anielskie jest tu jak najbardziej na miejscu.
Dla 6 osób
Składniki:
Składniki na małą tortownicę (20 cm):
50 ml nektaru z agawy
6 białek, organicznych, w temperaturze pokojowej*
4 łyżki mąki z prosa
2 łyżki mąki z tapioki
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki wodorowinianu/winian potasu*
1/8 łyżeczki ksantanu
1/8 łyżeczki soli morskiej
Polewa czekoladowo - mandarynkowa
4 kostki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki masła kokosowego
1 - 2 łyżeczki nektaru z agawy, opcjonalnie
Sok z jednej mandarynki
Afrykańskie ciasto anielskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie mąki oraz ksantan połączyć w jednym naczyniu. Odstawić.
2.Białka ubić wraz z winianem potasu, solą, sokiem i wanilią, a pod koniec ubijania, powoli dodawać nektar. Ubijać aż momentu powstania sztywnej piany.
3.Wyłączyć mikser i delikatnie, ręcznie, wmieszać mąkę.
4.Ciasto wlać do formy*, a potem w środek włożyć szklankę dnem do dołu. W razie potrzeby wyrównać ciasto aby było gładkie.
5.Wstawić do rozgrzanego do 175°C piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Gotowe ciasto będzie złocisto - brązowe.
6.Natychmiast po upieczeniu wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem i postawić na szklance. Zostawić w tej pozycji na przynajmniej jedną godzinę.
7.Po tym czasie, delikatnie odseparować ciasto od formy, pokroić i zachwycać się jego smakiem. Jeśli chcemy je nieco urozmaicić smakowo, należy serwować z ulubioną polewą.
8.Polewa. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej, pod koniec dodać nektar. Ostudzić i dodać sok z całej mandarynki.
9.* Jajek nie powinno przechowywać się w lodówce, także jeśli trzymamy je poza nią, można je od razu użyć do ubicia piany. Jeśli jest inaczej, należy je zostawić w temperaturze pokojowej na przynajmniej jedną godzinę.
10.* Wodorowinian potasu lub zamiennie winian potasu w anglojęzycznej części świata znany jest jako "cream of tartar" i wykorzystywany jest do rożnych wypieków, zwykle w towarzystwie sody oczyszczonej. W Polsce trudno jest go dostać, ale z powodzeniem można go zastąpić właśnie sodą i/lub proszkiem do pieczenia. 1/2 łyżeczki "cream of tartar" jest odpowiednikiem 2 łyżeczek proszku do pieczenia.
11.* Jeśli macie formę z tubą w środku możecie ją użyć, jeśli nie, tubę, z powodzeniem zastąpi szklanka żaroodporna.
Komentarze