Afrykańskie ciasto anielskie

4.5 (154 ocen)

  • Dla 6 osób

Dietetyczne i lekkie ciasto z prosa. Afrykanie, częstowali nim żałobników podczas stypy. My, co prawda, celebrujemy rezurekcję, ale przyznacie, że ciasto anielskie jest tu jak najbardziej na miejscu.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki na małą tortownicę (20 cm):

    50 ml nektaru z agawy
    6 białek, organicznych, w temperaturze pokojowej*
    4 łyżki mąki z prosa
    2 łyżki mąki z tapioki
    2 łyżki mąki ryżowej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki wodorowinianu/winian potasu*
    1/8 łyżeczki ksantanu
    1/8 łyżeczki soli morskiej

    Polewa czekoladowo - mandarynkowa

    4 kostki gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki masła kokosowego
    1 - 2 łyżeczki nektaru z agawy, opcjonalnie
    Sok z jednej mandarynki
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Afrykańskie ciasto anielskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Afrykańskie ciasto anielskie 1. Wszystkie mąki oraz ksantan połączyć w jednym naczyniu. Odstawić.
  • Afrykańskie ciasto anielskie 2. Białka ubić wraz z winianem potasu, solą, sokiem i wanilią, a pod koniec ubijania, powoli dodawać nektar. Ubijać aż momentu powstania sztywnej piany.
  • Afrykańskie ciasto anielskie 3. Wyłączyć mikser i delikatnie, ręcznie, wmieszać mąkę.
  • Afrykańskie ciasto anielskie 4. Ciasto wlać do formy*, a potem w środek włożyć szklankę dnem do dołu. W razie potrzeby wyrównać ciasto aby było gładkie.
  • Afrykańskie ciasto anielskie 5. Wstawić do rozgrzanego do 175°C piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Gotowe ciasto będzie złocisto - brązowe.
  • Afrykańskie ciasto anielskie 6. Natychmiast po upieczeniu wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem i postawić na szklance. Zostawić w tej pozycji na przynajmniej jedną godzinę.
  • Afrykańskie ciasto anielskie 7. Po tym czasie, delikatnie odseparować ciasto od formy, pokroić i zachwycać się jego smakiem. Jeśli chcemy je nieco urozmaicić smakowo, należy serwować z ulubioną polewą.
  • Afrykańskie ciasto anielskie 8. Polewa. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej, pod koniec dodać nektar. Ostudzić i dodać sok z całej mandarynki.
  • Afrykańskie ciasto anielskie 9. * Jajek nie powinno przechowywać się w lodówce, także jeśli trzymamy je poza nią, można je od razu użyć do ubicia piany. Jeśli jest inaczej, należy je zostawić w temperaturze pokojowej na przynajmniej jedną godzinę.
  • Afrykańskie ciasto anielskie 10. * Wodorowinian potasu lub zamiennie winian potasu w anglojęzycznej części świata znany jest jako "cream of tartar" i wykorzystywany jest do rożnych wypieków, zwykle w towarzystwie sody oczyszczonej. W Polsce trudno jest go dostać, ale z powodzeniem można go zastąpić właśnie sodą i/lub proszkiem do pieczenia. 1/2 łyżeczki "cream of tartar" jest odpowiednikiem 2 łyżeczek proszku do pieczenia.
  • 11. * Jeśli macie formę z tubą w środku możecie ją użyć, jeśli nie, tubę, z powodzeniem zastąpi szklanka żaroodporna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować