Adżarskie chaczapuri

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Drożdżowe chlebki pełne serowego ciągnącego się nadzienia z jajkiem. Chrupiące i pomimo ubogiej ilości składników wręcz przepyszne! Najważniejszy element to ciasto drożdżowe, natomiast do nadzienia można użyć dowolnych ulubionych serów w zasadzie wszytskie te które zalegają Wam w lodówce :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej

    7 g suszonych drożdży

    ½ szklanki ciepłej wody

    1 łyżka jogurtu naturalnego

    1 czubata łyżeczka soli

    1 łyżeczka cukru

    1 łyżka oleju z awokado



    Nadzienie:

    15 dag startego sera : parmezan, cheddar, gouda, kozi

    15 dag pokruszonej fety

    4 małe jajka

    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Przekąski Ser

Adżarskie chaczapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski wymieszać z suchymi drożdżami , solą oraz cukrem, wlać ciepłą wodę , dodać jogurt i całość zagnieść w jednolite gładkie ciasto Az zacznie odchodzić od ręki, gdyby było zbyt twarde dodać trochę więcej wody, gdy za luźne dosypać łyżkę mąki. Na sam koniec dolać łyżkę oliwy i ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką, odnieść w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.



    Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy podzielić na 4 równe porcje, rozwałkować okrągłe placki, boki z dwóch stron zagiąć do środka a końcówki zlepić formując zgrabne łódeczki. Delikatnie przenieść na blachy od piekarnika wyłozone pergaminem.
  • 2. Do środka nałożyć serowe nadzienie , na środku wbić jajko delikatnie oprószyć solą-uważać bo sery są słone! I pieprzem. Całość zapiekać w nagrzanym do 220*c piekarniku przez 15 minut, tak aby żółtko pozostało płynne a białko ścięte i ser rozpuszczony.

    Podawać gorące od razu po wyjęciu z pieca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować