Adżarskie chaczapuri

  • wyświetlono: 164 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Drożdżowe chlebki pełne serowego ciągnącego się nadzienia z jajkiem. Chrupiące i pomimo ubogiej ilości składników wręcz przepyszne! Najważniejszy element to ciasto drożdżowe, natomiast do nadzienia można użyć dowolnych ulubionych serów w zasadzie wszytskie te które zalegają Wam w lodówce :)

IMG_20190918_121058
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

½ kg mąki pszennej

7 g suszonych drożdży

½ szklanki ciepłej wody

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 czubata łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oleju z awokado



Nadzienie:

15 dag startego sera : parmezan, cheddar, gouda, kozi

15 dag pokruszonej fety

4 małe jajka

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Adżarskie chaczapuri

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski wymieszać z suchymi drożdżami , solą oraz cukrem, wlać ciepłą wodę , dodać jogurt i całość zagnieść w jednolite gładkie ciasto Az zacznie odchodzić od ręki, gdyby było zbyt twarde dodać trochę więcej wody, gdy za luźne dosypać łyżkę mąki. Na sam koniec dolać łyżkę oliwy i ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką, odnieść w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.



    Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy podzielić na 4 równe porcje, rozwałkować okrągłe placki, boki z dwóch stron zagiąć do środka a końcówki zlepić formując zgrabne łódeczki. Delikatnie przenieść na blachy od piekarnika wyłozone pergaminem.
  • 2. Do środka nałożyć serowe nadzienie , na środku wbić jajko delikatnie oprószyć solą-uważać bo sery są słone! I pieprzem. Całość zapiekać w nagrzanym do 220*c piekarniku przez 15 minut, tak aby żółtko pozostało płynne a białko ścięte i ser rozpuszczony.

    Podawać gorące od razu po wyjęciu z pieca.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Jajkaser żółtydrożdżowejogurtser fetadla dziecina ciepłoserowepiknikna słonodrożdżowe wypiekinadzienie serowe

Komentarze

Podobne przepisy

" Chaczapuri imeruli "

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Chaczapuri imeruli " - konkurs_podróże

To jedna z potraw kuchni gruzińskiej,...

Gruzińskie chaczapuri po adżarsku

Dodane przez: 900401

Gruzińskie chaczapuri po adżarsku

To oryginalne danie poznałem w...

placuszki gruzińskie

Dodane przez: capri

Chaczapuri z ruskim farszem

Gruzińskie placuszki, nadziewane...

chaczapuri z boczkiem i serem

Dodane przez: suzana

CHACZAPURI Z BOCZKIEM I SEREM

''Chaczapuri'' to gruzińskie danie...

Chaczapuri

Dodane przez: Ika 1961

Chaczapuri z serem i płynnym żółtkiem

Inspiracją dla tego dania był gruziński...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE