Adżarskie chaczapuri

  • wyświetlono: 731 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Kolejny z przywiezionych z wakacji przepisów. Proste, sycące i bardzo smaczne danie.

DSC_1166
  • 90min

Składniki

600 g mąki
150 ml ciepłej wody
200 ml ciepłego mleka
15 g drożdży
łyżeczka cukru
szczypta soli
300 g mozzarelli parzonej (tartej)
masło
4 jajka

Sposób przygotowania przepisu:

Adżarskie chaczapuri

  • Adżarskie chaczapuri1. Przygotowujemy rozczyn. Do miski wsypujemy połowę mąki, dodajemy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 90 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę mąki, ciepłe mleko, cukier, sól, dokładnie wyrabiamy aż ciasto wchłonie cały płyn. Ciasto dzielimy na 3, każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Na środek ciasta kładziemy ser (zostawiając 3 cm z każdej strony ciasta). Wolne brzegi składamy do środka, formując łódkę, przykrywając część nadzienia sera. Chaczapuri przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku, do momentu zrumienienia. Następnie wyciągamy, wbijamy na każde jajko i zapiekamy jeszcze 2-3 min. Przed podaniem dajemy po łyżeczce masła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Gruzińskie chaczapuri po adżarsku

Dodane przez: 900401

Gruzińskie chaczapuri po adżarsku

To oryginalne danie poznałem w...

placuszki gruzińskie

Dodane przez: capri

Chaczapuri z ruskim farszem

Gruzińskie placuszki, nadziewane...

chaczapuri z boczkiem i serem

Dodane przez: suzana

CHACZAPURI Z BOCZKIEM I SEREM

''Chaczapuri'' to gruzińskie danie...

" Chaczapuri imeruli "

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Chaczapuri imeruli " - konkurs_podróże

To jedna z potraw kuchni gruzińskiej,...

Gruzja na talerzu, czyli klasyczne chaczapuri

Dodane przez: Nulek

Gruzja oswojona, czyli chaczapuri

W moim ukochanym Krakowie są gruzińskie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE