Chaczapuri adżarskie

  • wyświetlono: 995 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Chaczapuri to tradycyjna potrawa wywodząca się z Gruzji. Każda gruzińska gospodyni przygotowuje chaczapuri inaczej. Zapraszam na kulinarną podróż...

siwa1984
  • 50min

Składniki

Ciasto:
450 g mąki
300 ml ciepłej wody
7 g suszonych drożdży
łyżeczka soli
60 ml oleju

Farsz:
300 g mozarelli
150 g fety

Ponadto:
4 żółtka
4 łyżeczki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Chaczapuri adżarskie

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać olej, sól i wodę a następnie wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz:
    Fetę pokruszyć, mozarellę zetrzeć na tarce (ja użyłam już startej). Sery wymieszać razem.
  • 3. Ciasto podzielić na 4 części i formować owalne placki. Na placki nakładać farsz serowy a brzegi ciasta uformować na kształt "łódeczek".
  • 4. Piec 20 minut w temperaturze 220 stopni. Po upieczeniu na gorącym farszu umieścić żółtko i kawałek masła. Podawać natychmiast. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatabez mięsa

Komentarze

Podobne przepisy

chaczapuri z boczkiem i serem

Dodane przez: suzana

CHACZAPURI Z BOCZKIEM I SEREM

''Chaczapuri'' to gruzińskie danie...

" Chaczapuri imeruli "

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Chaczapuri imeruli " - konkurs_podróże

To jedna z potraw kuchni gruzińskiej,...

Gruzja na talerzu, czyli klasyczne chaczapuri

Dodane przez: Nulek

Gruzja oswojona, czyli chaczapuri

W moim ukochanym Krakowie są gruzińskie...

Chaczapuri po adżarsku z polską nutą

Dodane przez: Ania_L

Chaczapuri po adżarsku z polską nutą

Pierwszy raz chaczapauri po adżarsku...

placuszki gruzińskie

Dodane przez: capri

Chaczapuri z ruskim farszem

Gruzińskie placuszki, nadziewane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE