Kotlety z czerwonej soczewicy z marchewką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne kotlety z czerwonej soczewicy przygotowane z dodatkiem startej marchewki i płatków owsianych. Kotlety polecam do drugiego dania lub do pieczywa.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g ugotowanej czerwonej soczewicy
    1 średnia marchewka
    1 surowe jajko
    1 łyżka suszonego szczypiorku
    8 - 10 łyżek płatków owsianych
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżka pokrojonego szczypiorku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotlety z czerwonej soczewicy z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej do miski . Dodajemy soczewicę, jajko, suszony koperek, przyprawy i mieszamy. Dosypujemy płatki owsiane i ponownie mieszamy, wyrabiamy masę. Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z oleju. Przekładamy na talerz i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Marchewka Jajka kurze Płatki owsiane

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować