Kotlety z czerwonej soczewicy

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 szkl. czerwonej soczewicy
    - 0,5 kg ziemniaków
    - 2 średnie cebule
    - 2 średnie marchewki
    - 1 średnia pietruszka
    - 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1/3-1/2 szkl. bułki tartej
    - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
    - sól, pieprz do smaku
    - olej do smażenia
    - ewentualnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przepuścić przez praskę. Soczewicę również ugotować. Ziemniaki wymieszać z soczewicą. Cebulę lekko zrumienić na oleju, dodać startą na drobnych oczkach marchew i pietruszkę. Chwilę podsmażyć. Dodać do ziemniaków. Wymieszać. Doprawić wszystkimi przyprawami, dodać natkę. Wsypać bułkę tartą i mąkę (zacząć od mniejszych ilości). Odstawić na 15 min. Masa powinna być gęsta, prawie twarda. Jeśli taka nie jest, dodać więcej mąki i bułki. Smażyć na rumiano z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować