Placuszki z czerwonej soczewicy

4.5 (163 ocen)

Samo zdrowie! Wspaniały obiad dla wegetarian. Ponadto zasmakują w nich miłośnicy mięsa. Najlepsze z dipem jogurtowym lub pieczonymi warzywami, w wersji z mięsem - z gulaszem.

Składniki:

  • - szklanka czerwonej soczewicy,
    - średnia marchewka,
    - łyżka siemienia lnianego,
    - ok. 1-2 łyżki mąki kukurydzianej,
    - łyżka ostrej musztardy (np. Dijon),
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    - łyżeczka czerwonej papryki,
    - szczypta kurkumy,
    - sól, pieprz,
    - olej.
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dokładnie osączamy.
    Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Ugotowaną soczewicę, marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, siemię lniane, musztardę i mąkę kukurydzianą łączymy na gładką masę (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany).
    Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Odstawiamy na około 10 minut.
  • 2. Patelnię teflonową smarujemy niewielką ilością oleju za pomocą ręcznika papierowego lub silikonowego pędzelka. Na rozgrzaną patelnię wykładamy po 3-4 łyżki ciasta, formujemy placuszki i smażymy z obu stron na rumiano (po 3 minuty z każdej strony).

    Placuszki wyśmienicie smakują solo albo z dipem jogurtowym, czy pieczonymi warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Marchewka Soczewica Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować