REKLAMA
bb
Jakiś czas temu w pewnej poznańskiej restauracji jadłam krem ziemniaczano – porowy – zupełna nowość dla mnie. Pyszny rozgrzewający krem – nic dziwnego, że kilka dni później postanowiłam stworzyć swoją wersję tego dania. Wyszła zupełnie inna, jednak tak samo dobra! Krem ten nie zajmuje dużo czasu, a jest idealny na szybki obiad czy lunch w pracy. Ważne jest to, że można ją spokojnie ugotować dzień wcześniej i schować do lodówki!
Tort z biszkoptem, dwoma kremami i owocami z syropu. Tort z polewą typu, drip-cake i dekoracją z czekolady. Dekorację podpatrzyłam na zagranicznym filmiku na YouTube.
Wegetariańskie danie obiadowe. Kopytka ze słodkich ziemniaków podane z sosem śmietanowym z jarmużem i suszonymi pomidorami.
Lekkie i orzeźwiające ciasto do którego użyłam mrożone truskawki. Zamiast malin możemy dać inne świeże owoce najlepiej sezonowe. Dosyć szybkie i nie skomplikowane ciasto do którego w sezonie letnim możemy użyć gotowych biszkoptów.
Pyszna i pożywna sałatka z awokado, zielonym ogórkiem, kurczakiem oraz wyrazistym i pikantnym w smaku serem roquefort. Ten szlachetny francuski ser był wysoko ceniony już przez starożytnych Rzymian, o czym w dawnej encyklopedii wspominał rzymski historyk i pisarz Pliniusz Starszy. Całość otula słodko - kwaśny sos winegret dopełniający grę smaków i aromatów na talerzu. Spróbujcie tego połączenia! :)
Fajny sposób na podanie schabu na rodzinny obiad. Super się prezentuje na stole i smakuje wybornie. Podaję go z pieczonymi ziemniaczkami i kapustą zasmażaną.
Pyszna, aromatyczna, sycąca, zdrowa i domowa kremowa zupa z pieczonego kalafiora.
Bardzo smaczna sałatka warzywna idealna do drugiego dania.
Bajecznie kolorowa, pyszna i niezwykle sycąca propozycja na obiad na słodko, deser czy posiłek do pracy.
Szkoda, że w tym roku wiosenne dania nie idą w parze z wiosną za oknem. Młoda kapusta z koperkiem na talerzu dobrze nastraja i pieści podniebienie. Jeszcze do tego delikatne, mięciutkie klopsiki z indyka, po prostu pycha.
Ciasto naleśnikowe z dodatkiem ciemnego i czarnego kakao nadziane wiejskim serem i malinami.
Jednym z najprostszych sposobów na zamknięcie lata w słoiczku jest przetworzenie sezonowych owoców. Dziś proponuję sok poziomkowy. Taki sok ma piękny, rubinowy kolor, zapach świeżych poziomek i jest całkowicie przejrzysty.
Dzielę się z Wami moim sposobem na ogórki małosolne, gdyż jakiś czas temu poproszono mnie o dodanie tego przepisu na bloga. Warto mieć w zasięgu ręki taką przekąskę. Prosta receptura, przekazywany z pokolenia na pokolenie bez udziwnień i urozmaiceń. Wypróbujcie koniecznie !!!
Tradycyjne przepisy niekiedy są najlepsze ! A kiedy tylko pojawią się kurki czas je do słoiczka żeby rozpieszczały nasze żołądki zimą.
Uwielbiam ciasta mocno czekoladowe. W tm wypadku dodatek malin sprawia że nie jest ono aż tak bardzo słodkie. Do jego przygotowania można użyć samej gorzkiej czekolady.
Nie ma bardziej idealnego połączenia niż mięso z kaczki lub gęsi i maliny! Jeśli nie macie świeżych malin nic nie szkodzi. W pełni pasować będą mrożone. Uwielbiam to połączenie gorącego sosu i jeszcze zamrożonych malin. Ciepłego, soczystego mięsa i świeżą i lekko cierpką rukolę.
Cała moja rodzina uwielbia dania rybne, a tak podany dorsz bardzo nam posmakował.
Placki z młodych ziemniaków z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżego oregano.Tani sposób na pyszny obiad.To moje kulinarne cacko.
Ostatnio skomentowane
Pulpety w sosie pomidorowym z ryżem