Sałatka rzymska

4.71 (7 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna i pożywna sałatka z awokado, zielonym ogórkiem, kurczakiem oraz wyrazistym i pikantnym w smaku serem roquefort. Ten szlachetny francuski ser był wysoko ceniony już przez starożytnych Rzymian, o czym w dawnej encyklopedii wspominał rzymski historyk i pisarz Pliniusz Starszy. Całość otula słodko - kwaśny sos winegret dopełniający grę smaków i aromatów na talerzu. Spróbujcie tego połączenia! :)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 sałaty rzymskie
    - 1 duże awokado
    - 1/2 zielonego ogórka
    - 1 pierś z kurczaka
    - 60 g sera roquefort
    - 2 łyżki pestek dyni

    MARYNATA DO KURCZAKA
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - 1 łyżeczka słodkiej musztardy
    - 0,5 łyżeczki ziół sycylijskich*
    - sól i pieprz do smaku

    SOS WINEGRET
    - 4 łyżki oleju rzepakowego
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1 łyżeczka miodu gryczanego
    - 1 łyżeczka słodkiej musztardy
    - sól i pieprz do smaku

    * lub ziół kuchni włoskiej
Wystaw ocenę:

4.71 (7 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Sałatka rzymska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy olej ze słodką musztardą, dodajemy zioła sycylijskie, wkładamy kawałki kurczaka i odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania (można na dłużej).
  • 2. Po tym czasie smażymy kurczaka na lekko złoty kolor. Na talerzach układamy liście sałaty rzymskiej, pokrojonego w plastry ogórka oraz lekko skropione cytryną kawałki awokado. Dodajemy także usmażone kawałki kurczaka, ser roquefort oraz pestki dyni.
  • 3. Do małego słoiczka wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, miód gryczany oraz musztardę. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.

Porady

Jeśli przygotowujemy sałatkę w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować